Weblog

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Bij de aanschaf van software komen ze steevast om de hoek kijken; de kleine lettertjes. De licentievoorwaarden van de leverancier die tot overeenkomst verworden omdat u een vinkje of een ouderwetse handtekening plaatst. Als u software bestelt via een download of een licentiesleutel heeft u geen keus, dan is het een kwestie van accepteren of geen software. Maar hoe zit dat als u voor uw gemeente of intergemeentelijk samenwerkingsverband bedrijfssoftware aanschaft? Heeft u dan ook geen andere keus en moet u blind ondertekenen?

Blind ondertekenen
Nee natuurlijk niet. U hoeft al die eenzijdig opgestelde voorwaarden echt niet blind te accepteren. Net zoals u over de prijs kunt onderhandelen is dat ook mogelijk bij de contractuele bepalingen en leveringsvoorwaarden. Natuurlijk is dat bij een wereldspeler als Microsoft, Oracle of SAP lastiger dan bij een lokale pakketleverancier, maar ook deze grote jongens zijn bereid hun voorwaarden aan te passen aan uw voorkeur. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Europese aanbestedingen waarin eisen worden gesteld op bijvoorbeeld het gebied van facturering, support, garantie, releases en overdraagbaarheid. Die kunt u zelf formuleren, u kunt echter ook verwijzen naar de ARBIT voorwaarden die standaard meer klantvriendelijk zijn dan bijvoorbeeld de Nederland ICT voorwaarden (van de verenigde leveranciers).

Don’t take no for an answer
Als leveranciers willen meedingen in zo’n Europese aanbesteding kan dat alleen als ze zich conformeren aan de gestelde eisen. Getuige het aantal leveranciers dat doorgaans inschrijft blijkt  dat men bereid is veel water in de wijn te doen op het gebied van leveringsvoorwaarden. Als dat bij een Europese aanbesteding mogelijk is, dan moet dat bij een contractverlenging of onderhandse aanbesteding ook mogelijk zijn. Ook al is het een vestiging van een buitenlandse leverancier: ‘Don’t take no for an answer’.

Innovatief tijdperk
Aangezien we in een tijdperk leven van nieuwe contractvormen, zoals SSC’s en andere samenwerkingsverbanden, en van nieuwe technologie, zoals cloud computing en hogere eisen op securitygebied, is aandacht voor de kleine lettertjes vandaag de dag echt de moeite waard. Waarschijnlijk kunt u daarmee voor uw organisatie veel meer geld verdienen dan met de onderhandeling over een paar euro minder. Het kost u alleen wat meer tijd en aandacht, maar dan zit u wel gedurende vele jaren voor een
dubbeltje op de eerste rang.


Blog verschenen op de inGovernment website (voorheen Proces & Document).

Terug naar de vorige pagina
FacebookTwitterLinkedInOverige berichten

Actueel

Itris naar TSS
05-10-2016. Enkele maanden na de overname van NCCW heeft Total Spec... lees meer

Vicrea naar PinkRoccade
06-06-2016. Vicrea, leverancier van BAG en GEO software, is overgen... lees meer

Omzet Centric in 2016 gedaald, winst ...
06-06-2016. Het informaticabedrijf Centric van aandeelhouder Sander... lees meer

Contactgegevens

ITEM-C
Wommelgemhof 11
4826 GV Breda
076 - 542 522 3
06 - 83 177 041
TwitterLinkedIn